sobota, 8 listopada 2014

Rogale marcińskie !

ZDJĘĆ DO TEGO POSTA PRZEZ CHWILĘ NIE BĘDZIE PONIEWAŻ MAM DOŚĆ DUŻE PROBLEMY Z KOMPUTEREM :)


Kto nie lubi rogali, a zwłaszcza tych Marcińskich ? Ja je uwielbiam i dziś pokaże wam jak je zrobić :)
Wiele osób odkłada ciasto i farsz do lodówki na całą noc (!), ja jednak robić tego nie będę.
No to do dzieła !


Potrzebujemy:
Do farszu:
-250 g maku
-paczka migdałów
-paczka orzechów
- 3/4 szklanki cukru pudru
-3/4 szklanki śmietany
Dodatkowo:
-starta  skórka pomarańczy
-łyżka miodu
-kilka biszkoptów

Do ciasta :
-3 łyżki rozpuszczonego masła
-szklanka letniego mleka
-14-20 g drożdży
-łyżeczka cukru wanilinowego
-3,5 szklanki mąki
-4 łyżki cukru

1. Mąkę mieszamy z drożdżami a dopiero po chwili dodajemy resztę składników. a dopiero na końcu dodajemy masło.

2. Gotowe dobrze wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół.

3. W między czasie robimy masę makową. Mak i bakalie zalewamy wrzątkiem i trzymamy tak ok. 15 min, następnie 3 razy mielimy młynkiem do mięsa. Potem dodajemy śmietanę i pozostałe składniki. ( Według własnego uznania )

4. Wałkujemy ciasto i zawijamy rogaliki, które następnie smarujemy rozbełatanym jajkiem. Moje wyszły dosyć małe ale wiem że przyzwoite Marcińskie rogale powinny być duże !

5. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-25 min.

6. I gotowe nie zapomnijcie o lukrze i orzechach na wierzchu !



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw komentarz :) Jeśli masz bloga to zostaw linka, na pewno wpadnę, skomentuję a może nawet zaobserwuję ;)